UA-105830240-1
Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

TAI CHI CHUAN

Για ποιό λόγο πρέπει να το διδαχθώ;

www.yingjowpai.com

H επίσημη διεθνής ιστοσελίδα

Το παιδί μου είναι 'ιδιαίτερα  κινητικό '.Μήπως εάν διδαχτεί πολεμικές τέχνες γίνει και επιθετικό;

Η συνήθης απάντηση όλων είναι ,ότι όταν θα ασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες θα διοχετεύει όλη την ενεργητικότητα  του  εκεί είτε χτυπώντας ένα σάκο ή κάνοντας πολλά χτυπήματα γροθιές λακτίσματα κ.τ.λ. .Με αυτό το τρόπο θα διοχετεύει όλη την ενέργεια εκεί και έτσι θα επιστρέφει πιο ήρεμο στο σπίτι. Αυτό όμως δεν στο παρέχουν μόνο οι πολεμικές τέχνες αλλά σχεδόν όλα τα αθλήματα.

Όπως η ίδια η έννοια μαρτυρά ( πολεμικές τέχνες) έτσι και το kung fu ως τέχνη έρχεται να καλλιεργήσει  να κτίσει αρετές (επιμονή ,προσπάθεια ,ευγένεια ,εμβάθυνση γνώσης, επίτευξη στόχων) και να θέσει θεμέλια για την αυτόβελτίωση ενός παιδιού.

Πως επιτυγχάνατε όμως αυτό ;

Μέσα από την άσκηση του στη τέχνη θα αναπροσαρμόσει την αντίληψη του για τον εαυτό του και θα συνειδητοποίησει την έντονη ενεργητικότητα του. Θα καταλάβει ότι μια λάθος κίνηση θα έχει και λάθος αποτέλεσμα .Όταν θα κινηθεί δίχως να σκεφτεί αμέσως θα υποπέσει σε λάθος .Οι επιπόλαιες κινήσεις του θα αποτελέσουν τον κύριο και βασικό αντίπαλο του. Καλείτε να τον αντιμετωπίσει. Ο αυτοέλεγχος θα αποτελέσει μονόδρομο γι αυτόν.

 Όταν θα ρίξει έναν αντίπαλο κάτω με βάση τη σωστή τεχνική και τη ελεγχόμενη κίνηση(δηλαδή κάτι που προσπαθεί και καλλιεργεί) θα καταλάβει ότι ελέγχοντας τον εαυτό του μπορεί να εφαρμόσει αυτό που είχε σκεφτεί πριν. Στη συνέχεια θα δει ,ότι είναι  ότι είναι ακόμη  πιο όμορφο το συναίσθημα που θα νιώσει όταν θα τον βοηθήσει να  σηκωθεί .Άλλωστε το μόνο σίγουρο είναι ,ότι και εκείνος κάποια στιγμή  θα έρθει στη ίδια θέση .

Έτσι λοιπόν   θα κατανόηση εις βάθος την έννοια σεβασμός και τα υπέροχα συνεπακόλουθα της : συνύπαρξη ,φιλία, ομαδικότητα, συνεργασία.

Sifu Γρηγόρης Βασιλάκης

 

Το παιδί μου έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση

Όταν ένα παιδί εχει χαμηλή αυτοπεποίθηση ένα είναι σίγουρο… ότι έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση. Δεν του δόθηκε η δυνατότητα να ανακαλύψει τον εαυτό του και δέχτηκε πολλές επικρίσεις .Πως μπορώ όμως  μέσω του kung fu να αντιμετωπίσω αυτό το πρόβλημα ; Το πρώτο και σημαντικό στοιχείο είναι να καταλάβει τη σημαίνει δύναμη από πού πηγάζει πως μπορεί να την αναπτύξει να την χειριστεί και  στη συνέχεια να  την χρησιμοποίηση.

‘Τελικά έχω και εγώ δύναμη. Μμμ τώρα πως μπορώ να τη χρησιμοποιήσω; Όταν τη χρησιμοποιώ σωστά έχω και αποτέλεσμα!. Μαζί με την τεχνική μου  η δύναμη πολλαπλασιάζεται.! Ωχ αυτά που μαθαίνω μπορώ και τα χρησιμοποιώ απέναντι σε αντίπαλο! Δείτε τη μπορώ να κάνω με αυτά που είδη έχω μάθει !

Όλα αυτά θα  αρχίσουν πλέον να αποτελούν εσωτερικές σκέψεις.

Ταυτόχρονα μέσα από την άσκηση στου kung fu και το σώμα του θα αρχίζει να αλλάζει .Δεν θα είναι μόνο δυνατό αλλά θα φαίνεται κιόλας .Σημαντικό για την ψυχολογία ενός παιδιού .Όμορφο σώμα ,γρήγορο, δυνατό ,ευλύγιστο   και μια τεράστια   ποικιλομορφία τεχνικών και μεθόδων αντιμετώπισης θα τονώσουν την αυτοπεποίθηση του στο έπακρο!

Sifu Γρηγόρης Βασιλάκης

 

Το παιδί μου έχει έλλειψη συγκέντρωσης

Πως το kung fu μπορεί να συνεισφέρει και να βοηθήσει ένα παιδί στο να δυναμώσει την συγκέντρωση του;

Καταρχάς το παιδί θα  ενταχθεί σε μια ομάδα και θα αρχίσει να βλέπει τον εαυτό του μέσα σε αυτή και τη θέση του σε σχέση με τους συμμαθητές του.

Μέσα στα πλαίσια της εκπαίδευσης  ο καλός του συμμαθητής και φίλος κάποια στιγμή θα ονομαστεί ‘αντίπαλος’ ,τον οποίο και καλείτε να εστιάσει  γατί εάν δεν το κάνει ο ‘αντίπαλος’ θα γίνει ‘ επικίνδυνος ‘

‘Ωχ μου πέρασες αυτή την επίθεση ,αλλά δεν ήμουν έτοιμος’ θα πει στην αρχή και θα  ζητήσει εξηγήσεις και βοήθεια από κάποιους ( δάσκαλο , συμμαθητή , ίσως και από τους γονείς ).Εκεί σιγά σιγά θα αρχίσει να σκέπτεται ,ότι θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός και πιο υπεύθυνος για τον εαυτό του καθώς, δεν θα τον βοηθήσει κανένας(καταλαβαίνω ότι είναι σκληρό αλλά είναι απαραίτητο).Ήδη  κάτι έχει αρχίσει και τον τρώει μέσα του .Την επόμενη φορά θα δει, ότι επειδή πρόσεχε περισσότερο ,ο αντίπαλος δύσκολα κατάφερε να επιτύχει τον στόχο του. Την τρίτη φορά ξέρει πολύ καλά, ότι δεν θα επιτρέψει με τίποτα στον αντίπαλο να τα καταφέρει και ούτε καν να τον αγγίξει(γιατί τα παθήματα γίνονται μαθήματα και αυτός ολοένα ‘παλιώνει’ και μαθαίνει).

Η ίδiα η τέχνη του kung fu  θέτει στόχους αυτοβελτίωσης (η σημασία των ζωνών) . Ο μαθητής πρέπει να εξελίσσετε και να προχωρεί ...Και αυτό το κάνουν όλοι.

 Δεν είναι όμως μόνο το μυαλό το όποιο προσφέρει στο σώμα .Η σχέση είναι αλληλένδετη. Και το σώμα προσφέρει στο μυαλό.Ειναι γνωστό ότι κατά την άσκηση στο kung fu  το σώμα χρησιμοποιείται ως ‘απόλυτο εργαλείο': γροθιές, λακτίσματα ,άλματα ,σαρώματα κ.τ.λ. χρησιμοποιούνται κατά τη εξάσκηση στη τέχνη .Η δεξιά πλευρά του σώματος πρέπει να συντονιστεί με την αριστερή  το άνω μέρος με το κάτω μέρος , τα χέρια να εκτελέσουν παράλληλες η αντιστροφές μεταξύ τους κινήσεις και να κινηθούν σε συνεργασία η αντίθετα με τις κινήσεις των ποδιών (είδη  σας μπέρδεψα).Και όλα αυτά ζητούν και ‘απαιτούν’ την βοήθεια κάποιου…'ΤΟΥ  ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ'.

Όμως ο στόχος δεν φεύγει ποτέ από το μυαλό  πρέπει να τον καταχτήσουμε και το επίπεδο μας να ανεβεί!

 Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ.

 

  Sifu Γρηγόρης Βασιλάκης.

 

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία;

Η απάντηση δεν μπορεί να είναι απόλυτη καθώς κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Στις αρχές , θα αξιολογηθεί  και ανάλογα με τις προσωπικές του ιδιαιτερότητες θα ενταχτεί στο κατάλληλο τμήμα.

Παρόλα αυτά όλα κάθε παιδί σε οποιαδήποτε ηλικία  (προνήπιο, δημοτικό ,γυμνάσιο κτλ) μπορεί να ξεκινήσει και να  ωφεληθεί από τα εφόδια που ο δρόμος του παραδοσιακού kung fu μπορεί να του χαρίσει.

 Άλλωστε σε κάθε διαφορετική ηλικιακή φάση, μπορεί να αναπτύξει  στο έπακρον διαφορετικές ικανότητες .Για παράδειγμα ,ένα παιδί της προ νηπιακής ηλικίας θα μπορέσει να βελτίωση στο maximum την ευλυγισία στο σώμα του και  την ακροβατική  του ικανότητα. Ένας προ έφηβος ή έφηβος θα κατανόηση τέλεια και την πιο μικρή λεπτομέρεια στην κίνηση, θα απομνημονεύσει πιο εύκολα και θα μπορεί να τις εφαρμόσει συνειδητοποιημένα.

Συμπερασματικά, το kung fu  είναι κατάλληλο για όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από τις προσωπικές τους ιδιαιτερότητες ,όπου πάντα θα ανακαλύπτουν τις δυνάμεις τους και θα υπερνικούν τις αδυναμίες τους.

Sifu Γρηγόρης Βασιλάκης

 

Μας ενδιαφέρει και το αθλητικό μέρος .Υπάρχει;

Όχι απλά υπάρχει ,αλλα είναι και άριστα οργανωμένο .Η κοινωνία εξελίχτηκε και οργανώθηκε και το kung fu δεν μπορούσε να μην ακολουθήσει αυτή την εξέλιξη. Ήδη στη χώρα μας υπάρχει μια απόλυτα οργανωμένη ομοσπονδία η ‘ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ WUSHU KUNG FU’ η οποία και οργανώνει επίσημα κρατικά πρωταθλήματα υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Επίσης συμμετέχει σε βαλκανικούς, πανευρωπαϊκούς και παγκοσμίους αγώνες δίνοντας τη δυνατότητα στους αθλητές να μοριοδοτηθούν και να εισαχθούν σε ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και σχολές .Ο ίδιος , υπήρξα από τα πρώτα μέλη της ομοσπονδίας αυτής καθώς και μέλος του διοικητικού της συμβουλίου ως ‘ειδικός γραμματέας ‘κατά τα πρώτα χρόνια αναγνώρισης της  από το κράτος

Sifu Γρηγόρης Βασιλάκης